Odling för nybörjare.

Att odla i pallkrage är ett enkelt sätt att börja odla om man inte har någon erfarenhet sedan tidigare. Då slipper man dessutom det tunga grävandet och kan komma igång direkt. Dessutom blir det snyggt och prydligt med odlingarna samlade. Dra på lite färg på pallkragarna för att få en enhetlig färgskala.

pallkrage_skydd

  • Hur höga pallkragarna ska vara beror på vad du ska odla. Morötter och andra rotfrukter kräver två pallkragar, medan det räcker med en pallkrage till sallad, dill och andra grönsaker med grunda rotsystem.
  • Klä pallkragarna med markduk invändigt, det går snabbt om du har en häftpistol till hjälp.
  • Fyll dem med planteringsjord och gödsel. Sen är det bara att sätt igång med odlingen.
  • Mina favoriter att börja med är följande: Olika varianter av plocksallad, ruccola, spenat, rädisor, morötter och sockerärtor. Det är lättsamma grönsaker som knappt går att misslyckas med. Det fina med pallkragarna är att det också är lätt att hålla rent från ogräs.
  • Vill man kicka igång odlingen kan man täcka de nyplanterade fröna med fiberduk från början. Den gör att fukten och värmen behålls, samtidigt som den skyddar mot heta solstrålar.

Tips från Pysselgummans webshop:

  • Håll koll på vad du planterat med praktiska växtskyltar. Dessa i växtskyltar i metall kommer från Nordal och du skriver på dem med den medföljande pennan. En annan variant är växtspiralen från Exmez, där kan du antingen fästa en handskriven lapp eller använda själva fröpåsen som markering.
0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *