Få dina snittblommor att stå längre.

Att köpa med sig en fredagsbukett med fina snittblommor är en härlig inledning på helgen. Men ibland hinner man inte mer än sätta buketten i vatten förrän blommorna börjar hänga och se småtrista ut, hur får man buketten att hålla sig fin längre?

  • Viktigast är att du ger dem en ny snittyta så att de kan ta upp vatten och näring bättre. Ju hårdare stjälkar, desto längre snittyta. Är stjälkarna hårda ska de ha en snittyta på ca 3 cm för att kunna ta upp näring bra.

plant-768503_960_720

  • Tar du in syrénkvistar från trädgården så är ett tips att du skalar kvisten längst ned, då kan de ta upp vatten och håller sig fina utan att sloka.
  • Undvik blad i vattnet. Det kan ge upphov till mikroorganismer som gör att dina blommor inte trivs.
  • Ge dem växtnäring. Det brukar följa med en liten påse när man köper buketter, men det kan vara smart att köpa en flaska i blomaffären för att kunna byta vatten och fylla på med ny näring.

roses-1420719_1920

Nickar dina rosor till?

Ibland hinner man knappt sätta rosorna i vatten förrän de börjar nicka. Men det finns saker man kan göra för att få dem fräscha igen även om de börjat nicka.

  • Ge rosorna en ny lång snittyta. Använd inte sax eftersom det riskerar att klämma ihop och täppa till porerna istället.
  • Koka upp vatten och doppa stjälken i ca 15 sekunder. Det öppnar upp porerna och de kan ta upp vatten igen.
  • Rulla in i tidningspapper som stöttar upp roshuvudena och ställ dem svalt över natten.

Nyhetsbrev Pysselgumman

Prenumerera gärna på Pysselgummans nyhetsbrev så missar du inga nyheter från Pysselgummans webshop eller intressanta artiklar från Pysselgummans Magasin. Registrerar dig gör du enkelt här:0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *