Jag vet inte hur det är för er, men själv drabbas jag lätt av ett visst stressyndrom den här tiden på året. Ljuset har återvänt, kvällarna känns långa. Gräsmattan har torkat upp och det är dags att suga tag i precis allt ute i trädgården. Det ska räfsas och grävas, grenar ska klippas och ogräs motas bort. Kort sagt det är fullt upp och eftersom sommaren alltid känns för kort så vill man ta vara på varenda liten minut.

pallkrage_med_rodbetor

Men jag har några tips för att undvika stressen i trädgården, här kommer de:

  • Ta en ordentlig funderare, vad VILL du göra? Måste verkligen gräsmattan se ut som en golfgreen, eller är det kanske helt ok att det växer mossa och maskrosor lite här och där? Ibland gör man saker bara för att man tror att man måste. Så strunta i att snegla på grannen och gör det du har lust med.
  • Har du lite tid men ändå vill plantera något, så välj sådant som är lättskött och lättodlat som t ex olika varianter av sallad och morötter.
  • Odla i pallkrage. Det skapar lagom stora projekt och ogräsrensningen blir mycket enklare.
  • Undvik för många rabatter, det riskerar att bli en plats man spenderar hela sommaren och rensar ogräs. Satsa på blommor i krukor istället.
  • När trädgårdssäsongen väl börjat, se trädgårdsjobbet som din fysiska träning. Istället för att ge dig ut i elljusspåret och lufsa runt, kan du se trädgårdsfixandet som dagens träningspass.