Follow my blog with Bloglovin
IMG_4580

Nu när vårljuset kommer så ser man ju mer av vad som gömts i vrårna under de mörka månaderna och det är inte alltid så trevligt. Förhoppningsvis har man ju lite mer energi också och då är det inte så dumt att ge hemmet en riktig omgång. Så här brukar jag försöka göra:

1. Släng och rensa!

Jag försöker vara duktig under hela året på att rensa bort saker som inte används, men av nån anledning så blir det ändå fullt av prylar. Det kan vara urvuxna barnkläder, leksaker som inte används, papper i “kan-vara-bra-att-ha-högar”, garaget fullt av saker man inte vet var man ska göra av osv. På vårkanten brukar jag köra en tuff rensningsrajd där jag slänger, skänker till Röda Korset och säljer på Tradera.

2. Vinterkläder bort

Bär undan alla vinterkläder och vinterattiraljer till förrådet. Tvätta dem innan så är de fräscha när du tar fram dem nästa gång.

3. Madrasser och sängkläder

Usch jag vill inte ens tänka på allt som kan tänkas bo i sängen. Bäddmadrassen brukar vara en tung rackare, men har man möjlighet är det inte så dumt att ta ut den och ge den en omgång med mattpiskan. Annars kan alltid man dammsuga den noggrant. Och glöm inte att tvätta igenom alla täcken och kuddar!

4. Putsa fönster

På våren är mina fönster helt grådammiga, man får vara glad om man ser ut genom dem. Att putsa fönster är verkligen skittrist, extra trist säkert för att jag aldrig varit bra på det, fönstren har bara blivit randiga. Men nu har jag skaffat mig en sån där batteridriven fönstertvätt och då blev det helt plötsligt enkelt, inte en rand så långt ögat kan se! Passa också på att tvätta gardinerna, de brukar vara en riktig dammfälla. Det gjorde jag häromdagen och lyckades krympa mina fina linnegardiner 10cm, det var mindre kul.

5. Damma och torka

IMG_4546

Hur ofta torkar man ur köksskåpen? Inte ofta nog skulle jag säga. Plocka ur och torka. Passa på att slänga alla udda plastburkar utan lock och koppar det gått skärvor ur, lägg ut det där porslinet du fått från faster Märta och ändå inte gillar på Tradera. Bokhyllan är min lilla ångestklump. Jag har måånga hyllmeter med böcker och de samlar damm kan jag säga. Att plocka ur varenda bok och gå över med dammtrasa det vägrar jag, det skulle ta evigheter. Men jag kör över böckerna med dammsugarens lilla munstycke och får ett acceptabelt resultat.

6. Plantera om blommorna

018

Nåt som jag tycker hör till våruppfräschningen, men som jag lätt skjuter upp och glömmer bort. Men blommorna blir ju så mycket finare. Rensa bort blommor du är less på, tigg sticklingar av kompisar och njut av ett vårfräscht fönster.

7. Ha bra grejor

städprodukterVårstäda även städskåpet och släng gamla bakteriehärdar till disktrasor, skaffa nya tvättbara i trevliga färger. Använd miljövänliga rengöringsmedel som doftar naturligt gott, Maison Belle är min absoluta favorit. Med ett rengöringsmedel som doftar så ljuvligt så behåller du den vårstädade känslan länge bara genom ett spray med flaskan.

8. Badrummet

Handen på hjärtat hur ofta gnussar du rent i kakelfogarna? Och hur ofta rengör du ordentligt under badkaret? Jag gör det inte så ofta som jag borde och det är ett hett tips för att få badrummet att kännas som nytt. Ett gammalt husmorstips för att få rent kakelfogarna är att blanda bikarbonat, ättika och lite potatismjöl till en gegga och smeta i fogarna, låt verka en bra stund och gnugga sedan med en tandborste. Avsluta med att skölja med varmt vatten och vips så har du rena fogar!

9. Rensa kyl och skafferi

Det är lätt hänt att man hittar en syltburk från 1989 i kylskåpet och bakpulver vars datum passerades för fem år sedan i skafferiet. Passa på att gå igenom innehållet i både skafferi och kylskåp, släng allt gammalt och skrubba av hyllorna. Luktar det illa i kylskåpet utan att rengöringsmedel biter är ett knep att ställa in en liten skål med ättika, det tar snabbt bort unken doft.

10. Koppla av

Ha en riktigt bra bok i lurarna eller en schysst Spotifylista på när du går loss med städningen, då kan det nästan bli kul. Sen när du är klar tycker jag du ska unna dig en riktigt god och kall Mojito:

mojito

Ingredienser för ett glas Mohijto:

  • några kvistar färsk mynta
  • 2 cl pressad limejuice
  • 2 cl sockerlag
  • 4 cl vit rom
  • sodavatten

Gör så här:

  1. Muddla (krossa i mortel) några kvistar färsk mynta med pressad limejuice, sockerlag och vit rom.
  2. Fyll upp glaset med sodavatten och lägg i isbitar. Garnera med en myntakvist.

Sockerlag gör man genom att lösa upp 1 dl socker i 2 dl kokande vatten. Låt svalna.

Lista på saker som kan vara bra att ha och som du hittar hos Pysselgumman: