Det är underbart att ta nya sticklingar från sina växter, det är väl nåt med glädjen att få något att spira och gro antar jag. Men planterar man bara sina sticklingar och låter dem vara så blir de ofta höga och rangliga. Inget fel med det, men jag gillar när växterna blir lite mer buskliknande. De får gärna vara hur vildvuxna som helst, bara de blir täta och fina.

Kruka från Bergs Potter

Många frågar mig hur jag får mina Dr Westerlund så täta och fina, hemligheten heter sax och en gnutta mod. Det gäller nämligen att toppa sticklingen direkt när den tagit sig och börja växa till sig så smått. Då börjar den grena sig direkt vid snittet och blir fin och frodig.

Många tycker det är hemskt att klippa ned sin stickling när den precis börjat ta sig och bli fin, men jag lovar att resultatet blir bra.

Krukor från Bergs potter

Vill du istället göra ett träd av din växt så ska du jobba annorlunda. Då väljer du en hyfsat rak stickling, skalar stjälken från blad men behåller några blad i toppen. Låt sticklingen växa till sig så hög som du vill att ditt lilla träd ska bli, sedan kapar du toppen och låter den grena sig och bilda en vacker krona. Håll efter stammen, det vill gärna växa ut nya gröna blad där så för att få den som en grövre stam gäller det att klippa bort bladen eftersom.

Tips från Pysselgummans Webshop

  • Saxen i översta bilden kommer från Affari och är mycket vass och praktisk för att knipsa bort blad på sina växter.