Tips! Lär dig ta sticklingar på rätt sätt.

Dr Westerlund

Har du svårt att få dina små sticklingar att klara sig? Kanske är det då så att du kapar dem på fel ställe så att de inte har någon möjlighet att bilda rötter.

Har du koll på vad en nod är?

En nod är stället där bladen växer ut och det är där de allra flesta sticklingar bildar rötter. Det finns undantag, som t ex svärmors tunga och andra liknande bladväxter, men annars kan du se det här som en regel när du tar sticklingar.

Min stickling på bilden är för lång. Jag vill ju att den ska lägga krut på att bilda rötter istället för att försöka hålla bladen vid liv, alltså kapar jag den längre upp och alldeles nedanför en nod.

Av samma anledning tar jag bort en del blad och sparar ca 4 blad i toppen.

När det här är gjort kan du välja att rota sticklingen i vatten eller plantera den direkt i jord, båda fungerar. Jag brukar välja att ställa dem i vatten ett tag innan jag planterar. Dels för att det är snyggt att ha en samling sticklingar i småvaser, men också för att jag fått för mig att resultatet blir lite bättre.

Tänk på att inga blad ska vara i kontakt med vattnet, det gör att det blir bakterier i vattnet och sticklingen riskerar att dö.

Tips från Pysselgummans Webshop

  • Mina småvaser som jag använder till sticklingarna kommer från Affari.
  • När du sedan vill plantera sticklingarna så hittar du fina krukor från Bergs Potter här. Välj den minsta storleken i början.
0

2 kommentarer

  1. […] under ett bladpar. Skala bort bladen längst ned och lämna ungefär 4-5 blad i toppen. I det här inlägget kan du läsa en mer noggrann genomgång över hur du går […]

  2. […] Behöver du tips på hur du tar sticklingar så kan du läsa mer om det här. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *