Det är roligt och rogivande att pyssla med sina växter. Man vill ansa och fixa till, men också ta sticklingar och föröka. Men hur gör man för att ta sticklingar?

Föröka enkelt med sticklingar

Ett enkelt sätt att få fler av din favoritväxt är att du förökar genom att ta sticklingar från plantan. En stickling är en del av en växt som du låter rota sig i en ny kruka och växa till en ny fin planta.

Hur gör man då?

  • På växternas stjälkar så hittar du små knoppar eller “bulor” som sedan ska bli nya blad (noder på fackspråk). Om du kapar sticklingen precis under en sådan kopp så kommer rötter sedan växa ut där. Ta bort överflödiga blad, låt 2-4 fint utvecklade blad vara kvar förutom själva toppen.
Sticklingar i vas
Knyt ett snöre kring vasen och häng upp den! Vasen kommer från Affari.
  • Om din stickling har en hård stjälk så låt den stå i vatten för att bilda rötter innan du planterar den. Andra sticklingar kan du plantera direkt i en liten kruka.
Kruka från Bergs Potter. Storlek 12 passar dina sticklingar.
  • Plantera dina sticklingar i småkrukor. Vill du vara extra försiktig kan du använda såjord, som är en lättare och mer näringsfattig jord. Det kan vara en god idé om det är känsligare växter det handlar om.
Sticklingar
Småvaser är fint till sticklingarna. Den här vasen kommer från Affari. Glasklockan kommer även den från Affari.
  • Placera dina krukor varmt i början så att de får goda möjligheter att ta sig. Du kan använda dig av en glasklocka/kupa för att skapa bra förutsättningar, men kom ihåg att lufta emellanåt så att kondensen luftas bort.
  • När växten börjar ta sig så tar du bort glasklockan och låter den stå i det fria. När den blir större så planterar du den i en större kruka.
Stor glaskupa Affari

Det finns också större glaskupor där fler sticklingar får plats. Hålet upptill gör att kondens undviks och luftfuktigheten hålls på en bra nivå. I en sådan kupa kan du också ställa sticklingen när du planterat den i jord så att den får en gynnsam start.

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *