Ett skurgolv är ett obehandlat trägolv som genom åratal slitage och skurning fått en hård, tålig och vackert ljus yta. Ett såpskurat golv blir ljust och ljusnar lite för varje skurning. Vill du ha ett skurgolv så ska du använda överfettad såpa av hög kvalitet.

Så här gör du när du såpskurar ett golv:

1. Ta bort möbler och textilier från golvet.

2.  Börja med att blöta golvet med kallt vatten (varmt vatten gör golvet grått), ta en liten del i taget om golvet är stort. Viktigt att du börjar med detta moment, eftersom det lätt kan bli fläckar om man häller såpa eller såpvatten direkt på ett torrt golv.

3. Klicka lite såpa på skurborsten och skura några plankor i taget i brädans längdriktning. Ett nytt golv behöver mer såpa än ett gammalt. Viktigt att du använder en överfettad såpa som återfettar träet, den vanliga såpan i mataffären torkar ut träet.

4. När du skurat hela golvet så ska du skölja efter med kallt vatten och torka upp det med en skurtrasa eller mopp.

Den här behandlingen bör upprepas ca 3 gånger per år. På ett nytt golv kan du få göra behandlingen oftare, för att arbeta upp en skyddande yta.

Tips från Pysselgummans webshop:

Västerbottenssåpa är ett litet familjeföretag i Vilhelmina som tillverkar en fantastiskt fin såpa av hög kvalitet utifrån ett gammalt familjerecept. Den är tillverkad av återvunnen matolja från restauranger i närområdet, ett riktigt bra miljöval med andra ord. Såpan är överfettad, vilket betyder att den är utmärkt för skurgolvet.

Här hittar du alla produkterna från Västerbottenssåpa.

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *