Palettblad är en mycket populär blomma bland växtentusiaster. Det finns oändligt många sorter att välja mellan, men gemensamt för dem alla är att de är svåra att få tag på i blomaffären. Tack och lov finns det många som gärna säljer en stickling eller två från sina Palettbladsplantor.

Skötselråd
- Palettblad är törstiga växter, så räkna med att du får vattna din planta ofta. Har du missat att vattna och din planta ser hängig ut så repar den sig snabbt om den får en rejäl skvätt vatten.
- Palettbladen ändrar färg beroende hur de är placerade. Står de ljust så mörknar bladen, står de mörkare blir de bladen ljusare med andra färginslag. Om vi till exempel tar sorten China Rose, som du ser på bilden ovanför, så blir bladen helt igenom lila om den står ljust, men bladen får gröna inslag om den står mörkare. Den trivs dock inte i stekande sol, då blir bladen bruna.

- Om du vill att din planta ska bli buskig så var tuff med saxen. Plantan på bilden ovanför har jag beskurit nästan ända längst nere vid jorden (ovanför nedersta bladparet) så att den börjat grena sig redan där nere. Beskär på vårkanten när ljuset kommit tillbaka.
- Palettblad trivs utmärkt utomhus på sommaren. Placera ljust, men inte alltför soligt. Ta in den när det börjar närma sig frostnätter på hösten, men var noga med att inte få med någon ohyra.
Ta sticklingar av Palettblad
Palettblad är mycket tacksamma att ta sticklingar av. Passa på när du ändå ska beskära växten.
- Kapa toppen. Lägg snittytan på sticklingen strax ovanför ett bladpar. Skala bort bladen på stammen förutom 4-5 blad i toppen. Det räcker om sticklingen är en 5-7 cm lång. Du vill ju att den ska lägga energi på att bilda rötter och inte lägga kraft på en massa blad.
- Det behöver inte vara en topp du gör sticklingen av. Det går utmärkt med en bit av stammen också.
- Du kan ställa sticklingen i lite vatten, men den går också utmärkt att plantera direkt. Palettblad bildar rötter snabbt och snart har du en fin stickling som snabbt växer till en planta.
Tips från Pysselgummans webshop

Hos Pysselgumman hittar olika sorters sticklingar som du inte så ofta hittar i blomaffären. Det är allt från olika palettblad, till begonior och hibiskus. Sticklingarna är rotade i torvbrikett och redo att planteras i kruka med jord när du får hem dem.
Krukorna i bilderna kommer från Bergs Potter och du hittar dem här.
Andra produkter som du kan tänkas behöva är kanske en snygg vattenkanna och Sprayflaska. De flesta växter tycker om att få en dusch av sprayflaskan med jämna mellanrum. Vårt inomhusklimat är ofta för torrt för att växterna ska trivas riktigt bra, så en spraydusch gör dem gott.
Vill du följa Pysselgummans blogg?
Klicka på ikonen nedan så kan du följa den via Bloglovin och vara säker på att inte missa nya inlägg.
Follow
Caroline
9 augusti, 2020 — 10:17
En fråga du skriver att man ska beskära på våren. Men tror du det går bra nu eller är det för sent?
Pysselgumman
9 augusti, 2020 — 10:47
Det funkar nu också, men det är inte säkert att det växer på sig så snabbt. Växtkraften är så mycket starkare på våren och ett nedklippt Palettblad skjuter fart snabbt.
/Bodil
Anna
30 augusti, 2020 — 15:03
Bladen på min stickling rullar ihop sig och den ser hängig ut, vad ska jag göra då? Den står i blomjord i en ganska liten kruka.
Pysselgumman
31 augusti, 2020 — 16:36
För lite vatten? De är ju rätt törstiga palettbladen. Har den en liten kruka kan du växla upp ett par storlekar så har den lite mer jord som kan hålla vatten.
/Bodil
Johanna Eneland
3 september, 2020 — 08:14
Hej! Hittade hit för första gången nu när jag googlade “palettblad skötsel”. Vilken bra blogg du har! <3
Jag har ett palettblad som vuxit sig till ett litet monster, den är verkligen buskig men inte på ett sådant fint vis som din på bilden utan den ter sig liksom rufsig och ostyrig, haha. För mig jag har beskurit den hårt en gång, den har ganska många förgreningar nedtill. Har toppat den upptill flera gånger, kanske därför den blir nästan för buskig och tjock?
Nu har jag ca 7 sticklingar på gång i olika faser runt huset, man blir så glad av dem! 😀
Pysselgumman
3 september, 2020 — 08:33
Tack!
Ja, man får toppa ideligen för att den inte ska bli alldeles för ostyrig. Huset blir helt överfullt av sticklingar och plantor 🙂
/Bodil
Karin Svensson
21 oktober, 2020 — 21:14
När jag tar en stickling från moderplantan så vätskar (blöder)
snittet länge med klar vätska. Ska det bara torka av sig själv?
karin.svensson
27 oktober, 2020 — 13:35
när jag tar ett skott från moderplantan så vätskar (blöder) snittet
med en klar vätska i flera dagar .ska det bara torka av sig själv eller gör
jag fel. tacksam för svar. Karin
Pysselgumman
27 oktober, 2020 — 13:43
Sorry, missade din förra kommentar. Lite brukar det vätska sig när man klipper en stickling. Men menar du att det är mycket på din planta? Jag tänker att det brukar avstanna och bli en torr yta på snittet ganska snabbt. Hur ser snittet ut efter ett par dagar?
/Bodil
karin.svensson
30 oktober, 2020 — 10:54
Tack för svar. det har avstannat och torkat, blev orolig
att jag gjort fel då det droppade ner på bänken några dagar.Även sticklingen har tagit fart – jättekul. / Karin
Anette Fredriksson
27 november, 2020 — 19:21
Hej!
Efter att ha haft mina palettblad ute i sommar (något de verkar ha älskat att döma av tillväxten) har de nu stått inne cirka 2 månader. De börjar se bleka och hängiga ut och jag funderar på om jag ska klippa ner dem hårt redan nu så att de inte bara står och skräpar.
Är det “jobbigt” för dem att klippas nu, sent i november? Riskerar jag att ta livet av dem?
Tacksam för svar 🙂
Hälsningar Anette
Pysselgumman
28 november, 2020 — 09:28
Hej Anette,
Håller med om att det är trist när palettbladen bara står och ser skräpiga ut. Jag brukar klippa ned när jag känner för det, även under den mörka årstiden. Tillväxten står stilla under vintern, men så snart vårljuset återkommer så skjuter de fart igen.
Min erfarenhet är att det är rätt svårt att ta livet av palettblad, de växer som ogräs 🙂
/Bodil
Marianne
30 december, 2020 — 14:30
Hejsan
Mina palettblad har pytte små vita djur på bladen hur får man bort dem?
Hälsningar Marianne
Pysselgumman
30 december, 2020 — 14:39
Oj. Det låter som om det kan vara tripslarver. Palettblad kan tyvärr vara riktiga tripsmagneter. Det är inte alldeles enkelt att få bort, men det går om man är envis. Steg ett är att isolera växterna (trips sprider sig lätt mellan växter). Duscha av bladen i duschen i ganska hård stråle (mindre växter fungerar det att ta under vattenkranen). Var särskilt noga med bladens undersida, det är där ohyran främst håller till. Sen behöver du behandla med något växtvårdande medel, läs tips om det på min växtsida Blomfantast.
/Bodil
IngelA
23 januari, 2021 — 12:42
Hej!
Är ganska ny på det här med palettblad. Köpte en fin växt som dog (!) men jag lyckades rädda en stickling som jag nu är väldigt rädd om! Den är planterad i jord men jag hittar ingen info om de vill stå trångt eller inte. Spelar det någon roll? Behöver plantera om den isåfall då den står i en rätt liten kruka nu.
Tack för hjälpen!
Mvh
Ingela
Pysselgumman
23 januari, 2021 — 13:43
Härligt att du lyckats rädda en stickling! Fyller rotsystemet ut krukan är det bra att gå upp en eller två krukstorlekar. Du kommer se att ditt palettblad skjuter fart och trivs bättre när rötterna får mer utrymme att utvecklas.
/Bodil