Inredningsinspiration och köptips från Pysselgummans webshop. Nya tips och trix varje vecka!

Så sköter du om ditt Palettblad.

Palettblad är en mycket populär blomma bland växtentusiaster. Det finns oändligt många sorter att välja mellan, men gemensamt för dem alla är att de är svåra att få tag på i blomaffären. Tack och lov finns det många som gärna säljer en stickling eller två från sina Palettbladsplantor.

Skötselråd

  • Palettblad är törstiga växter, så räkna med att du får vattna din planta ofta. Har du missat att vattna och din planta ser hängig ut så repar den sig snabbt om den får en rejäl skvätt vatten.
  • Palettbladen ändrar färg beroende hur de är placerade. Står de ljust så mörknar bladen, står de mörkare blir de bladen ljusare med andra färginslag. Om vi till exempel tar sorten China Rose, som du ser på bilden ovanför, så blir bladen helt igenom lila om den står ljust, men bladen får gröna inslag om den står mörkare. Den trivs dock inte i stekande sol, då blir bladen bruna.
  • Om du vill att din planta ska bli buskig så var tuff med saxen. Plantan på bilden ovanför har jag beskurit nästan ända längst nere vid jorden (ovanför nedersta bladparet) så att den börjat grena sig redan där nere. Beskär på vårkanten när ljuset kommit tillbaka.
  • Palettblad trivs utmärkt utomhus på sommaren. Placera ljust, men inte alltför soligt. Ta in den när det börjar närma sig frostnätter på hösten, men var noga med att inte få med någon ohyra.

Ta sticklingar av Palettblad

Palettblad är mycket tacksamma att ta sticklingar av. Passa på när du ändå ska beskära växten.

  • Kapa toppen. Lägg snittytan på sticklingen strax ovanför ett bladpar. Skala bort bladen på stammen förutom 4-5 blad i toppen. Det räcker om sticklingen är en 5-7 cm lång. Du vill ju att den ska lägga energi på att bilda rötter och inte lägga kraft på en massa blad.
  • Det behöver inte vara en topp du gör sticklingen av. Det går utmärkt med en bit av stammen också.
  • Du kan ställa sticklingen i lite vatten, men den går också utmärkt att plantera direkt. Palettblad bildar rötter snabbt och snart har du en fin stickling som snabbt växer till en planta.

Tips från Pysselgummans webshop

Hos Pysselgumman hittar olika sorters sticklingar som du inte så ofta hittar i blomaffären. Det är allt från olika palettblad, till begonior och hibiskus. Sticklingarna är rotade i torvbrikett och redo att planteras i kruka med jord när du får hem dem.

Krukorna i bilderna kommer från Bergs Potter och du hittar dem här.

Andra produkter som du kan tänkas behöva är kanske en snygg vattenkanna och Sprayflaska. De flesta växter tycker om att få en dusch av sprayflaskan med jämna mellanrum. Vårt inomhusklimat är ofta för torrt för att växterna ska trivas riktigt bra, så en spraydusch gör dem gott.

Vill du följa Pysselgummans blogg?

Klicka på ikonen nedan så kan du följa den via Bloglovin och vara säker på att inte missa nya inlägg.

Follow
« »