Jag försöker ha ett miljötänk i vardagen. Jag sopsorterar, tänker på vilka produkter jag köper, försöker att inte överkonsumera och handlar gärna närproducerat så långt det är möjligt. Men en grej som först på senare tid gått upp för mig är att paraffinljus är riktiga miljöbovar, de är tillverkade av en restprodukt från oljetillverkning och avger en massa giftigheter när de brinner. Stearinljus å andra sidan tillverkas av förnyelsebara råvaror och släpper inte ut en massa konstigheter när de brinner. Så valet är rätt enkelt. Stearinljus är inte bara vackrare, de är helt enkelt mycket mer snälla mot både människa och miljö.

Stilleben_stjärnljus

Sedan det gick upp för mig har jag tänkt till vilka ljus jag tar in i Pysselgummans webshop. I min butik har jag numera ett sortiment av underbara stearinljus av olika modeller. De tillverkas för hand av duktiga Ann som driver Sautdesign i Ljungby, Småland. I hennes ljus används endast förnyelsebara animaliska och vegetabiliska oljor.

Blockljus_brinner

Fyrkantigt_stearinljus_interiör

När ljusen brinner ned bildas de vackraste mönster man kan tänka sig. “Spindelljus” kallar Ann dem och visst får mönstret en att tänka på spindelnät?

Ljustillverkning

Lite bilder från Anns ljusverkstad! Det är verkligen ett gediget hantverk hon håller på med. Varje ljus är tillverkat med kärlek, för hand.

Blogginlägg_bild_stearinljus

Och till sist några härliga bilder på bästa ljuskokerskan Ann herself in action!

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *