Lerkruka eller plastkruka, vilket ska man välja?

Att använda lerkruka med dräneringshål eller plastkruka med ytterkruka är en smaksak, det finns fördelar med båda. Här kommer en genomgång.

Vilka fördelar har en lerkruka?

  • Eftersom lera är ett organiskt material som andas så gör en lerkruka att växtens rötter mår bra och kan andas. Det är svårare att vattna ihjäl en växt i en lerkruka (under förutsättning att den har dräneringshål i botten) eftersom den gör att överflödigt vatten dunstar bort. Och eftersom övervattning är det vanligaste sättet att ta död på en krukväxt så är en lerkruka ingen dum idé.
  • En lerkruka håller år efter år och blir bara snyggare när den åldras och får patina. En vackert patinerad gammal lerkruka är bland det vackraste man kan ha i fönstret.

Vilka fördelar har en plastkruka?

  • Har du svårt att hålla dina växter vid liv så kan det vara en fördel med plastkrukor, de håller kvar fukten i krukan bättre. Men risken är då istället att du övervattnar och så blir växten stående i vatten, vilket aldrig är bra. Vissa väldigt vattenkrävande växter, som till exempel Fredslilja, fungerar dock bra i plastkruka. Fredsliljan kan till och med bli stående i vatten och trivas, vilket inte många andra växter gör.
  • En annan fördel med en plastkruka kanske är det stora urvalet av vackra ytterkrukor. Det är aldrig en god idé att plantera direkt i en ytterkruka, någon form av dränering behövs för att växtens rötter ska kunna andas. Då är det nödvändigt att använda en plastkruka som innerkruka.

Tips från Pysselgummans Webshop

lerkruka från bergs potter

Danska Bergs Potter tillverkar vackra krukor av den allra bästa toscanska leran. Växterna trivs och krukorna blir bara finare ju mer de används och åldras. Just den här krukmodellen heter Helena och finns i många olika storlekar.

Krukorna från Bergs Potter fungerar lika bra att använda utomhus som inomhus. Faten är behandlade med silikon vilket gör att de inte läcker igenom vatten på underlaget.

Vill du följa Pysselgumman på Instagram?

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *