Emellanåt är olyckan framme och man råkar spilla en skvätt rödvin på den fina vita blusen, eller så kastar lilla pyret banan eller köttfärs på din ljusa tröja. Här kommer några tips på effektiv och miljövänlig fläckborttagning. Tänk på att du ska ta hand om fläcken direkt för att få ett riktigt bra resultat.

Rödvin: Du bör ta tag i fläcken omgående, annars kan rödvin vara kinkigt att få bort.

Du behöver bikarbonat och hushållspapper. Lägg en bit hushållspapper på ett plant underlag och lägg plagget med fläcken ovanpå. Täck fläcken med bikarbonat. Slå över vatten medan du håller plagget över en diskho eller ett handfat. Gnugga fläcken och skölj med kallt vatten. Tvätta som vanligt i maskin.

Banan: Alla som gett sina barn mosad banan och en kladdig barnhand på tröjan vet hur svårt just bananfläckar är att få bort.

Du behöver ättika eller vinäger. Häll lite ättika/vinäger på fläcken och låt verka några minuter. Ta sedan lite diskmedel och varmt vatten och gnugga fläcken med hörnet av en diskhandduk. Tvätta som vanligt. Samma variant kan du använda på andra fruktfläckar som t ex apelsin.

Ketchup: Ännu en klurig fläck att få bort, ketchup kan verkligen bita sig fast i ett tyg.

Om fläcken är färsk så kan du blöta in den med ättika eller vinäger och låta verka någon minut. Skölj sedan i kallt vatten och tvätta som vanligt. Är fläcken gammal och intorkad så kan starkare doningar behövas, som t ex blötläggning i Vanish eller liknande fläckborttagningsmedel.

Fett: Fettfläckar kan vara svåra att bli av med, men det är absolut inte omöjligt.

Du behöver bikarbonat. Blanda en pasta av vatten och bikarbonat som du breder ut över fläcken och gnuggar in. Låt verka 30 minuter. Skölj bort pastan och tvätta som vanligt.

Tips från Pysselgummans webshop:

västerbottenssåpa

Vill du följa Pysselgumman på Instagram?

0

1 kommentar

  1. Liten blodfläck på en soffa!!
    Tog på vanilj o fläcken mattades men det blev en ring utanför fläckområdet,,,,hur ta bort den???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *