Under det mörka halvåret konsumerar vi svenskar mängder av ljus, men många av de ljus vi köper i affären är tillverkade av paraffin och det är inget vidare ur miljö- eller hälsosynpunkt. De bästa ljusen i alla avseenden är ljus tillverkade av 100% stearin. Men varför är det så?

Varför är paraffinljus ett dåligt val?

  • Paraffin är en restprodukt från oljeindustrin, alltså inte förnyelsebart.
  • När paraffinet smälter och blir varmt så avger det cancerframkallande ämnen, som t ex bensen.
  • Bensenet i paraffinljuset bidrar också till växthuseffekten. Svenska befolkningens årsförbrukning av paraffinljus motsvarar koldioxidutsläppen från 15 000 bensinbilar per år!

Stilleben_stjärnljus

Därför är stearinljus ett bättre alternativ

  • Stearinljus tillverkas av förnyelsebar råvara, antingen av animaliskt eller vegetabiliskt fett eller både och. Ingår vegetabiliskt fett bör du se upp för att det innehåller palmolja, för det är inget vidare bra miljöval det heller (såvida det inte är från certifierade odlingar).
  • De avger minimalt med skadliga ämnen.
  • De brinner med klar och stadig låga och sotar därför mindre, dvs avger mindre skadliga partiklar.

Källa: Svanen

Handgjorda stearinljus från Sautdesign

ann_ljusverkstad

I Pysselgummans webshop finns ett utvalt sortiment av härliga stearinljus av olika modeller. De tillverkas för hand av duktiga Ann som driver Sautdesign i Ljungby, Småland. I hennes ljus används endast förnyelsebara animaliska och vegetabiliska oljor.

När ljusen brinner ned så bildar de vackra mönster. Ann kallar dem för spindelljus och visst påminner det nätformade mönstret om ett spindelnät?

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *