Det kan inte ha undgått någon inredningsintresserad människa att de vackra krukorna från Bergs Potter trendat rejält det senaste året. De dyker upp i inredningstidningar och hos intredningsbloggare titt som tätt.

Bergs_emiiia_lys_samling_plante_krukker_paastribe

Bergs potter är ett danskt företag med anor från 1940-talets början. Företaget grundades av Victor Berg som skulle komma att driva flera blomsteraffärer i Köpenhamn. Man började tidigt att importera krukor från Toscana i Italien, eftersom den toskanska leran och det toscanska krukmakeriet höll så hög kvalitet.

kruka_bergspotter

Många av Bergs potters modeller har gamla förlagor som man plockat upp och modifierat något. Till exempel modellen Copenhagen, med sitt vackra droppmönster. Den tillverkades under 1800-talet i krukmakeriet på Fredensborgs slott. När det sedan blev omodernt med lerkrukor föll mönstret i glömska, tills Bergs potter dök på en kruka i ett gammalt växthus och tog upp mönstret i sin krukproduktion.

Planets_graa_krukke_samlet_kaktus_Bergs

Idag är det den tredje generationen Berg som driver företagets utveckling och nya designsamarbeten har inletts. Krukkollektionen planeterna är designad av den prisbelönte keramikern Christian Buur Bangsgaard, som i kollektionen hämtat inspiration från solsystemets och Jupiters ringar.

17309642_749759681850820_2222061447998265300_n

Man har även en linje av vackert smaragdgröna glaserade krukor av den populära Copenhagen-modellen.

Tips från Pysselgummans webshop:

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *