Paris är en ny förälskelse. Jag har varit där flera gånger, men det var först när jag åkte dit på mässa förra året som jag riktigt kände att Paris det är min stad! Innan har jag haft svårt att få grepp om stan, den är gigantisk och det är lätt att känna att de olika stadsdelarna flyter ihop. Nu blev det en helt annan grej, antagligen för att vi bodde i rätt område, de latinska kvarteren. Det är som en liten stad i staden, otroligt mysig och lätt att känna sig hemma i. Så när det var dags för mässa i år igen så bodde vi i samma härliga stadsdel.

imgp3632

Små mysig gränder, med restauranger i varje hörn. Stolar och bord ute på gatan, man får riktigt kryssa förbi dem.

imgp3526

Och stadsdelen ligger längs Seine, massor av mysiga broar att flanera på och insupa atmosfär. Och så alla gröna boklådor längs kanten, där man kan köpa ditt och datt inte bara böcker.  Man får vara lite tålmodig om man ska hitta godbitar, det finns mycket krims krams, men jag har bland annat hittat några fina gamla kartor att ha på väggen. Dessa boklådor är en del av hela den miljö längs Seine som är ett världsarv enligt UNESCO.

imgp3525

Och så bästa frukoststället, Le Petit Pont, mitt emot Notre Dame. Det ser väl inte mycket ut för världen där det ligger vid en så trafikerad gata, men utsikten mot Notre Dame är fantastisk och frukosten är hur mumsig som helst. Hela kitet med äggröra, korv, färskpressad juice, nybakad baguette och världens godaste café au lait för 59 spänn. Sista dagen i Paris kunde vi inte äta frukost på det här stället eftersom ett bombhot gjorde att hela området kring Notre Dame var avspärrat. En påminnelse om vilken orolig värld vi lever i just nu. 
bistro-lestrapade

Jag älskar riktigt god och vällagad mat och Paris har förstås ett övermått av fantastiska matställen men förvånansvärt många hak med trist mat också. Så jag och min man brukar försöka planera restaurangbesöken innan och boka in oss på ställen vi kollat upp. Den här lilla restaurangen, Bistro L’estrapade, ovanför Panthéon var en riktig höjdare. Oerhört gott och prisvärt! Det är en liten restaurang så man måste boka bord innan för att vara säker på att få plats.

brasserie-lipp

Ett annat tips är den klassiska parisrestaurangen Brasserie Lipp. Man skulle ju kunna se det som en turistfälla i och med alla turister som vill gå hit och känna på “det riktiga Paris”, men det är väldigt god mat. Kollar man upp stället på Tripadvisor så får de en hel del negativa kommentarer om att det är otrevliga kypare. Men det är inte min bild alls. Jag har varit där två gånger och alltid fått ett trevligt och hjälpsamt bemötande. Överhuvudtaget får franska matställen många sådana kommentar på Tripadvisor. För det är ju så att många franska restauranger saknar en engelsk meny och kan man inte franska så behöver man ha lite hjälp, men min erfarenhet är att de är väldigt hjälpsamma med att förklara. Den enda gången jag har träffat på nån som levde upp till nidbilden av en otrevlig fransk kypare var på en välrenommerad fiskrestaurang i Nice. Han var inte att leka med kan jag säga, det var nästan att man fick be om ursäkt för att man var där! Men det är den enda gången jag stött på nåt sånt bemötande i Frankrike.

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *