I en inte alltför avlägsen framtid är det dags att öppna sommarstugan för säsongen och då kan det ju passa bra med lite inredningsinspiration. Emellanåt känns det som om folk inreder sina sommarstugor av en brokig mix av sådant som blivit över hemifrån. Det kan tyckas trist, men med rätt enkla medel kan man fixa till det så det blir enhetligt utan att det behöver kosta skjortan.

Måla möblerna

Många gamla ärvda och avskavda möbler blir fina om man målar dem i en enhetlig färg. I sommarstugan vill jag gärna ha det ljust, så jag väljer att måla de flesta möblerna vita. Nu menar jag förstås inte att man ska gå loss på gamla dyrgripar med färgpenseln, där får man ha lite urskillning såklart.

Det här bordet och stolarna köpte jag på loppis för en billig peng. Bordet var visserligen redan vitt, men fläckigt och med flagig färg. Stolarna var mörkgröna på 70-talsvis. Det fick bli en omgång med penseln.

Öppna hyllor

Det kan tyckas opraktiskt med öppna hyllor, att porslinet blir dammigt av stå framme. Men det är så fint i sommarstugan och tricket är egentligen att inte ha mer porslin och husgeråd än man faktiskt använder. Då hinner inget stå och damma till sig.

Torrvaror får gärna också stå framme. Använd snygga glasburkar i den stil du tycker passar.

Enkla och billiga hyllplan av limfog och träkonsoller blir snygga om du målar in dem i samma färg som väggen.

Krokar i massor

Ganska ofta är det skralt med utrymme i sommarstugor. Att hänga upp saker på väggen spar yta och är dessutom snyggt.

Skruva enkla hatthyllskrokar under kökhyllorna och häng upp de koppar som dagligen används.

På enkla väggskenor kan du ha allt från s-krokar till diskställ och annan förvaring.

Växter

Av nån anledning så glöms ofta växterna bort i sommarstugan. Jag är växtnörd och kan inte tänka mig att vara utan det gröna i inredningen. Möjligtvis är det så att man tänker att man är där en begränsad tid och riskerar att växterna dör. Men man kan antingen lösa det med extremt tåliga växter (typ kaktus och succulenter), eller acceptera att de står en säsong. Eller om man har möjlighet så tar man hem dem när sommarstugesäsongen är slut.

En tålig och fin växt som klarar sig bra ett par veckor utan vatten är Elefantöra. Om du vet att du ska vara borta från stugan ett par veckor kan du ställa den lite mer skuggigt så klarar den sig en längre tid.

För egen del ska jag satsa på en mängd Mårbackapelargoner i sommar. De är tåliga och vackra.

DIY

Sommarstugan är som gjord för att leka Ernst och göra roliga egna små DIY-projekt i.

Förra sommaren hittade jag en fin gren som flöt iland vid bryggan. Den var bearbetad av väder, vind och vågor så den var silkesmjuk och hade riktigt fin patina. Den fick bli till en hängare på utedasset. en bit av ett gammalt läderbälte blev själva upphängningsanordningen och ett par fina handsmidda S-krokar fick bli själva hängarna. Det är roligt att få vara kreativ och svårt behöver det ju inte vara.

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.