Mattor, precis som gardiner, är ett kapitel för sig. Ska man ha eller inte? Och om man vill ha, hur ska man tänka?

  • En större matta är oftast en rätt kostsam affär, så ta dig tid att göra jobbet ordentligt. Ett tips är att ta med sig en bild till affären på stället där mattan ska vara, då du får en bättre känsla för hur slutresultatet ska bli.
  • Generellt sett så kan man säga att vi är för försiktiga när det gäller storleken på mattan. Ska du ha en matta vid soffan? Se till att hela möblemanget får plats, det ramar in på ett snyggt sätt och skapar ett rum i rummet. Möblerna bör gå in minst 20 cm på mattan. Ska du ha en matta under matsalsmöbeln? då bör mattan vara så stor att du kan dra ut stolen och den fortfarande står kvar på mattan.
  • Ett budgettips för att få till en rejält stor matta under exempelvis soffan är att lägga ett par mattor kant i kant. Det passar särskilt bra när det gäller t ex IKEA:s mattor med lite lugg, där blir skarven näst intill osynlig.
  • Bind ihop mattan med den övriga inredningen, t ex kan du låta mattan gå i samma färgton som gardinerna, det ger ett harmoniskt intryck.
  • I barnrummet kan man tänka på att en matta ska tåla lite mer. Det är t ex bra om den är tvättbar eftersom en hel del spill kan förekomma. Men strunta för den skull inte i mattan, den har en ljuddämpande funktion och tillför mycket för trivseln.

Tips från Pysselgummans webshop:

IMG_5242

  • Hos Pysselgumman hittar du vävda mattor från Bungalow, med vackra mönster tryckta med handblockteknik.

Foto: Janni Arnqvist

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *