För att få till hög trivselfaktor därhemma bör man tänka till både en och två gånger kring belysning. Renoverar man är det extra viktigt, eftersom man kan planera var man ska sätt uttag och dra kablarna innanför väggarna på ett diskret sätt. Men hur ska man då tänka när det gäller belysning i hemmet? Här kommer några tips.

  • Hur många ljuskällor man ska ha i ett rum beror förstås på hur stort rummet är. Men i ett större rum (t ex vardagsrummet) är mellan 5-10 ljuskällor lämpligt. Har du mörka väggar så behövs mer belysning än om du har ljusa väggar.
  • Taklampa är mest för allmänbelysning när man t ex städar. Det är ingen mysbelysning som du har tänd hela tiden. Har du bra övrig belysning i ett rum så kanske du inte ens behöver en taklampa.
  • Ha varierande höjd på belysningen, det skapar harmoni i ljussättningen. Och placera gärna belysning i hörnen i ett rum, “se där krypa tomtar upp ur vrårna” är inte helt taget ur luften. Det blir helt enkelt lite trevligare när hörnen inte är mörka.
  • Dimmer. Det är ett hett tips för att skapa en mysigare känsla. Har du t ex en lampa över matsalsbordet, så kan du med dimmerns hjälp skapa en dämpad mysbelysning som faktiskt kan vara tänd tillsammans med levande ljus.

hub_031116_2957

  • Punktbelys sådant du vill visa upp lite extra, det kan vara en tavla eller något annat föremål. Själv kör jag en ljusramp med spottar som punktbelyser min bokhylla, eftersom jag är så kär i mina böcker, med dimmer förstås.

Hos Pysselgumman hittar du trevlig belysning, bland annat de fina glaskuporna från Hübsch som du ser överst i inlägget.

Foto: Hübsch

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *