Det blir rätt lite sammanhängande ledighet när man har en webshop, den är ju öppen 24/7 och vilar aldrig. Men när det infaller en långhelg, som t ex Kristi himmelsfärd, så försöker jag ta vara på den och åka någonstans. Den här helgen drog jag och min man iväg till Rom.

Reseplånbok_2

Innan vi åkte investerade jag i en riktigt bra reseplånbok, jag gillar att ha alla resehandlingar på ett och samma ställe så man slipper leta dem. Som e-handelsnörd shoppar jag förstås gärna på nätet och jag hittade en snygg skinnplånbok med många praktiska fack i den här butiken.

P1030650

Vi bodde i Trastevere. Ett pittoreskt område i västra Rom, på andra sidan Tibern. Det är ett genuint och mysigt område med mycket grönska och härliga gränder fulla av små restauranger och folkliv. 
La_clarisse

Vi bodde på ett charmigt litet hotell, Le Clarisse, med en innergård där vi varje morgon åt vår frukost. Varning för dåligt Wifi dock, men det verkar mer vara regel än undantag i Italien. Det kanske heller inte är det viktigaste, men jag som jobbar i molnet blir lätt lite stressad när nätet är segt.

P1030605

Det blev förstås mycket promenerande och en hel del historiska “måsten” som betades av. Men jag är ursprungligen gymnasielärare i historia, så Rom är ju ett Mecka för mig. En längre guidad tur med Colosseum, Forum Romanum och Palatinen rekommenderas, då får man saker i ett sammanhang. Annars är det lätt att det bara blir en massa ruiner utan innehåll, även om man är hur historiskt insatt eller intresserad som helst.

P1030655

Här ett annat “måste” i Rom, Fontana di Trevi. Mäktig och vacker, men om jag vänder kameran åt andra hållet…

P1030657

…så ser ni att det inte är ett ställe dit man går för att njuta i sin ensamhet direkt. Det är horder av turister som, precis som jag, bockar av stället från sin “att-se-lista”.

P1030663

Samma sak med spanska trappan, packat med människor.

Det fina med Rom är att allt känns så nära. Det mesta ligger inom gångavstånd och det är härligt att vandra runt på de vackra gatorna som alla är kantade av gamla hus. Det känns som om det knappt finns ett hus från 1800 och framåt i centrala Rom, allt är mycket äldre.

P1030669

Det finns gott om marknader på olika torg i Rom, där man kan fynda allt mellan himmel och jord. Den här marknaden på Campo de’ Fioro hade fokus på mat och här shoppade jag med mig tryffelolja och andra godsaker.

Cantina_cucina

Sen har vi det bästa, den goda maten! Jag har varit rätt många gånger i Italien och jag tror faktiskt aldrig jag har ätit något som smakat trist någonstans. Samma sak med Rom, minsta lilla hak serverade underbart god mat. Den här mysiga restaurangen hette Cantina e Cucina, hade charmig inredning, trevlig personal och serverade välsmakande mat utan krusiduller.

spirito_divino

Gillar man Slow food-rörelsen, så har man kommit till rätt land. Eftersom den grundades i Italien så finns det gott om restauranger så följer konceptet utifrån ledorden gott, rent och rättvist (alltså god mat, ren utan tillsatser och schysst producerad). Ett tips är restaurangen Spirito Divino i Trastevere, som verkligen var en höjdare. Bilden ovan är från deras vinkällare. Själva källaren är så gammal som från andra århundradet e.Kr. Snacka om historiens vingslag!

För att summera så är Rom en stad som ger mersmak. Man hinner mycket på en långweekend, men det finns förstås oerhört mycket mer att upptäcka.