Att ta sticklingar i december är väl egentligen inte något att rekommendera, det är inte då växtkraften är som bäst om man så säger. Men även om de små rackarna har lite svårare att ta sig så kan det fungera bra i den mörka decembermånaden.sticklingar

Det här är mina decemberprojekt. Monstera, elefantöra och så det ljuvliga palettbladet. Den enklaste är helt klart elefantöra, finns nog inget som kan hejda den från att växa till sig. Den knivigaste är nog Monstera för där känns det som man måste ta skotten precis rätt.

Elefantöra

När du ser små bebisplantor sticka upp vid sidan om moderplantan så vet du att det är sticklingar på gång. Vänta tills de är ca 5 cm stora så blir de enklare att hantera. Försök att krafsa ner i jorden en bit och komma så nära moderplantan som möjligt innan du kniper av skottet. Du kan plantera direkt eller låt stå i vatten ett par dagar för att rötter ska bildas innan du planterar. Ställ den lite lagom ljust, den trivs inte i full sol.

Monstera

Här har jag försökt flera varianter. Jag har tagit ett blad med stjälk och ställt i vatten. De håller sig fina under lång tid, men några rötter har jag inte fått till. Sen har jag knipsat av en liten planta precis nedanför där en luftrot bildats och planterat den direkt. Det har fungerat bra.

Palettblad

Det här är faktiskt mitt första egna skott. Jag köpte mitt första blomskott från Palettblad genom tradera och nu har plantan växt till dig så fint att den var redo att toppas. Jag ställde skottet i vatten och efter ett kort tag så bildades små rötter så nu väntar det på att planteras.

palettblad_2

Tips i bilderna från Pysselgummans webshop

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *