När jag står på lagret och packar har jag alltid en bra bok eller podd i öronen. Och så här i semestertider är det perfekt att läsa några väl valda deckare. Lättsamt och behagligt. Här kommer mina favoriter:

Boktips_juni_2017

Jussi Adler Olsen 

Adler Olsen har skapat en hel serie kring det omaka Cold case teamet Carl, Assad och Rose. Rätt makabra berättelser men med en oslagbar humor som lyfter upp och balanserar. De fyra första böckerna är de bästa.

Jens Lapidus – Top dogg

Den tredje delen i en serie om advokaten Emelie och halvgangstern Teddy.  Ett hemligt nätverk i Stockholm har i decennier utnyttjat unga flickor, var och en som kommer det på spåren gör det med fara för livet. Det här är en välskriven och spännande bok med högt tempo och driv. Rekommenderas dock att man läser de tidigare delarna i serien först: VIP-rummet och STHLM DELETE så man får hela sammanhanget klart för sig.

Lars Pettersson – Mörkertid

Jag är svag för böcker som utspelar sig i de nordligaste delarna av Sverige och under isande vintertid. Den här boken utspelar sig i trakterna kring Kiruna, men också Kautokeino i Nordnorge. I ett skyddsrum på Esranges raketskjutfält görs ett obehagligt fynd, man hittar en människas kropp, bestialiskt styckad. Åklagaren Anna får ta hand om fallet. Väldigt spännande och filmiskt beskrivet.

Jo Nesbö – Törst

Nesbös böcker är nästan i läskigaste laget för mig, men de är alla väldigt välskrivna och med språkligt driv. I den här boken hittas en person mördad i sitt hem. Kroppen är tömd på blod och polisen upptäcker bitmärken på halsen. Den före detta utredaren Harry Holle kallas in för att hjälpa till med fallet. En väldigt spännande bok!

Gellert Tamas – Lasermannen: en berättelse om Sverige

Det här är förstås ingen deckare och inte heller någon rykande färsk bok, det är istället en hemsk historia med verklighetsbakgrund men som fortfarande känns oerhört aktuell. Här får vi veta bakgrunden till Lasermannens hemska dåd, de sätts dessutom i en historisk kontext. Man ser klara paralleller till den tid vi lever i nu, vilket gör den ännu hemskare. Otroligt bra och välskriven bok!