Det är väl inte direkt nån hemlighet att jag älskar böcker, jag läser mängder. Och sen ljudbokstjänsterna kom i mobilen så kan jag ju “läsa” ännu mer än förr. Perfekt när man utför diverse tråksysslor som ändå måste göras och som man gör solokvist. Gräsklippning, ogräsrensning, tvätt och städning går numera som en dans. Tänkte att jag skulle tipsa om några favoritböcker för olika tillfällen.

Jag heter inte Miriam – Majgull Axelsson

jag_heter_inte_miriam-axelsson_majgull-26532112-360444261-frntl

Den här boken är en av de bästa jag läst. Vi får följa en romsk kvinna genom krigets Europa och efterkrigstidens Sverige. Hon antar namnet Miriam och identiteten av en judinna för att överleva i kvinnolägret Ravensbrück där romer stod allra längst ner i rangordningen bland fångarna. Till Sverige kommer hon sedan med de Vita bussarna, hon får ett välordnad liv med man och familj, men hon fortsätter kalla sig Miriam och dölja sitt förflutna.

Hela historien känns så aktuell och den är så otroligt välskriven och drabbande. Lyssnar du på den som ljudbok så är det suveräna Katarina Ewerlöf som läser in.

Mina drömmars stad – Pär Anders Fogelström (hela serien)

minadrommarsstad_fogelstrom

Jag älskar hela denna serie! Jag har läst den i min ungdom, men nu när den kom ut på Storytel så lyssnade jag om hela serien. Och den är ännu bättre idag när jag är i ett annat skede i livet, nu kan jag relatera till mina föräldrar och far- och morföräldrars situation på ett annat sätt och då blir historien så mycket mer levande. Här får man följa en släkt från sent 1800-tal fram till 1960-talet och se det moderna Sverige växa fram ur de arbetarnas perspektiv. Otroligt bra! Så bra att man får riktig ångest när den sista boken tar slut, man vill ju bara fortsätta att följa de här människorna. Väljer man att lyssna så är det lite otippat Helgen Skoog som läser in, men han passar helt perfekt!

Utvandrarna – Vilhelm Moberg (hela serien)

blogg3Precis som med Mina drömmars stad så är det här böcker jag läst för länge sedan men nu lyssnat om och upptäckt många fler dimensioner än förr. Och mot bakgrunden av vad som händer just nu i världen så blir den här serien otroligt aktuell. Jag tänker mig in hur det ska vara att ge sig iväg på en sådan farlig strapats med sin familj för att fly undan svält och nöd och det är många gånger under läsningen som tårarna trillar.

Glasbruket – Arnaldur Indridason

212773806_1abb5146-e8bc-48ba-9605-a38c7024de57

Jag är väldigt förtjust i deckare också och islänningen Arnaldur Indridason är en väldigt trevlig bekantskap på den fronten. Han skriver så att man riktigt känner in den isländska kargheten, det är lågmält, fåordigt och samtidigt storslaget. Det är nåt med Island som fascinerar tycker jag, exotiskt men ändå bekant på nåt sätt. Alla böcker av Arnaldur är läsvärda och förstås spännande.

Jussi Adler Olsen – serien om Avdelning Q

flaskpost_fran_p-adler-olsen_jussi-17485968-frntl

Mera deckare. Det här är riktiga favoritböcker. Vidriga, läskiga och hysteriskt roliga, hur nu det kan gå ihop? Men Adler Olsen får i hop det i sina böcker som handlar om en smått osannolik, och undanskuffad, arbetsgrupp som sysslar med cold cases inom den danska polisen. Här rekommenderar jag att man lyssnar på böckerna, för Stefan Sauk gör en alldeles fantastisk gestaltning av böckerna. Många gånger kommer jag på mig med att skratta högt när jag går och lyssnar. Och det kan ju vara så där lagom pinsamt när man är bland människor.

Än finns det hopp – Karin Wahlberg

9789146224327Karin Wahlberg har skrivit deckare förut och de har varit helt ok, men i denna serie som utspelar sig i sjukhusmiljö från 1950-talet och framåt så är hon så mycket bättre. Hon är själv läkare och kan ju definitivt miljön hon beskriver. I dessa böcker får vi följa ett antal personer, några som utbildar sig till sjuksköterskor och läkare andra som arbetar på sjukhuset i Ekstad. Kan låta som taget ur Vita serien, men det är det verkligen inte. Det är ett stycke historia skildrat ur kvinnornas perspektiv och med utgångspunkt i sjukhusmiljön. Otroligt intressant och spännande! Finns än så länge två böcker i serien, men fler ska komma!

 Brobyggarna – Jan Guillou

brobyggarna-jan_guillou-18944860-frntl

Som gammal historielärare så är ju historia så klart ett stort intresse. Jan Guillou har tag sig an ett mastodontprojekt genom att i ett antal böcker försöka skildra 1900-talets historia. Han är ju grundlig i sin research så på så vis är böckerna jättebra. I övrigt kan han vara lite schablonmässig i sina personbeskrivningar, det blir lite pojkbok a’la “Biggles” över det hela. Men det är ändå otroligt intressant och spännande att följa en familj från slutet av 1800-talet fram till 1900-talets slut och hela tiden få deras perspektiv på historiens förlopp.